16 Οκτωβρίου 2024

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στο νέο κόμβο Βατερού (Άρθρο, 15/10/2024)

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εδώ και μερικούς μήνες κατασκευάζει έναν ακόμα κυκλικό κόμβο, στην έξοδο Βατερού προς Γρεβενά-Καστοριά (εικόνα 29/8/2024, Google Earth). Ο κόμβος εκεί είναι απαραίτητος, προκειμένου να ανακοπεί η ταχύτητα των οχημάτων που κινούνται προς Κοζάνη και μπαίνουν στον Οικισμό Βατερού.

Ο κόμβος «μελετήθηκε» και κατασκευάζεται χωρίς να έχει επαφή με την πραγματική επί εδάφους κατάσταση. Φαίνεται πως κανείς δεν πήγε επιτόπου ή δεν έκανε καν τον κόπο να δει το σημείο σε δορυφορικές εικόνες στο διαδίκτυο , με αποτέλεσμα να έχουμε μια νέα ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας: ο σημειωμένος στην εικόνα με κόκκινη γραμμή δρόμος, ανάμεσα στο γήπεδο και στο πρατήριο υγρών καυσίμων, για τη γραφειοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!, επειδή δεν είναι «χαρακτηρισμένος δρόμος» στο προ πολλών ετών εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο. Αν στη γραφειοκρατία δεν αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Ο δρόμος αυτός υπήρχε επί εδάφους ως χωματόδρομος εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι λειτουργίες των τοπικών κοινωνιών εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα απ' τη γραφειοκρατία των υπηρεσιών κι έτσι οι πολίτες ανέδειξαν στην πράξη τη συγκεκριμένη οδό κυκλοφορίας ως βασική, όχι μόνο για το Βατερό, αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή. Από αυτό το δρόμο μεταφέρθηκε η πλειονότητα των υλικών για να χτιστεί ο Νέος Κλείτος. Μάλιστα όταν η γραφειοκρατία αντιλήφθηκε πως από εκεί περνούσαν φορτηγά έβαλε πινακίδα απαγόρευσης διέλευσης οχημάτων με φορτίο πάνω από 5 τόνους, χωρίς φυσικά να ενδιαφερθεί να δώσει λύση στην κίνηση των φορτηγών που μεταφέρουν π.χ. τις ζωοτροφές και το γάλα προς και από την Κτηνοτροφική Ζώνη, που έχει χωροθετηθεί μεταξύ Βατερού-Μεταμόρφωσης.

Εδώ και περίπου μια δεκαετία ο συγκεκριμένος δρόμος διαπλατύνθηκε, οριοθετήθηκε με κράσπεδα σε πλάτος 9 μέτρων, ασφαλτοστρώθηκε και προβλέπεται κανονικά στο υπό έγκριση νέο πολεοδομικό σχέδιο. Πέρυσι ο Δήμος Κοζάνης τοποθέτησε και πινακίδα που δείχνει από εκεί την κατεύθυνση προς Μεταμόρφωση. Αλλά αυτά δεν είναι αρκετά για τη γραφειοκρατία, που επιμένει πως ο δρόμος «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ» και όλη η κίνηση πρέπει να μεταφερθεί στον παλιό δρόμο, μπροστά απ’ την εκκλησία και το Κοινοτικό γραφείο! Να περνά όλη η κυκλοφορία όπως το 1960, μόνο που το Βατερό έχει αλλάξει από τότε κι εκεί κυκλοφορούν και παίζουν παιδιά. Να περνούν όχι μόνο ΙΧ και δίκυκλα, αλλά και φορτηγά και γεωργικά μηχανήματα, αφού ο δρόμος Άργιλος-Βατερό πρακτικά λειτουργεί σαν η συνέχεια του Περιφερειακού Δακτυλίου της Κοζάνης, μιας που 30 χρόνια τώρα Περιφερειακό  ακούμε και Περιφερειακό δεν βλέπουμε. Αν τώρα αρχίσουμε να βλέπουμε βαριά οχήματα ή το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας να περνούν απ’ το δρόμο της εκκλησίας, για το δυστύχημα που κάποια στιγμή θα συμβεί δεν θα φταίει «η κακιά η ώρα».

Όταν στις αρχές καλοκαιριού ξεκίνησε να παίρνει μορφή ο νέος κόμβος, αμέσως φάνηκε πως υπήρχε πρόβλημα: η «μελέτη» έλεγε να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο, ακυρώνοντας το δρόμο και κλείνοντας εντελώς την κυκλοφορία για Βατερό, Μεταμόρφωση, Άργιλο, Νέο Κλείτο, Κτηνοτροφική Ζώνη, εγκαταστάσεις ΒΙΕΡ. Πλέον το πεζοδρόμιο έχει κατασκευαστεί, παρεμποδίζοντας εντελώς την κυκλοφορία.

Ήταν τόσο «καλή» η μελέτη, που δεν πήρε υπόψη ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς κι έτρωγε τμήμα ...

13 Οκτωβρίου 2024

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ TOP CHANNEL: Η ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΎ (10/10/2024)

Την Πέμπτη 10/10/2024 βρέθηκα καλεσμένος στην εκπομπή "Μαρτυρία" του τηλεοπτικού σταθμού TOP CHANNEL της Κοζάνης. Παρουσιαστές ο τ. Διευθυντής Διανομής ΔΕΗ Κοζάνης κ. Απόστολος Παπαδημητρίου και το μέλος ΔΣ της ΔΕΥΑΚ κ. Γιάννης Γκουντιός. Θέμα της εκπομπής "Η φτωχοποίηση των Ελλήνων μέσω του ηλεκτρισμού", όπως είναι ο τίτλος του 1ου μέρους της παρουσίασης.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη στο κανάλι YouTube του Top Channel.


Εναλλακτικά, λόγω μεγέθους αρχείων βίντεο που επιτρέπει ο Blogger, μπορείτε να τη δείτε εδώ χωρισμένη σε τρία μέρη.


01 Οκτωβρίου 2024

Τηλεόραση FLASH-TV: Η κεραία κινητής τηλεφωνίας στην Ιωνίας 3 & Εφταλιώτη στην Κοζάνη

Σάλος έχει ξεσηκωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοζάνη, από την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον αστικό ιστό, στην οδό Ιωνίας 3, σε μικρή απόσταση από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της πόλης. Το πρωί της Τρίτης 1/10/2024 παραβρέθηκα στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής και το μεσημέρι ήμουν καλεσμένος του τηλεοπτικού σταθμού FLASH-TV Δυτικής Μακεδονίας.


Τη σχετική συζήτηση με το δημοσιογράφο Κώστα Μαυρίδη μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιο πάνω βίντεο ή και στο YouTube.


16 Σεπτεμβρίου 2024

Σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση του ΥΠΕΝ για το αναθεωρημένο "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024 αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 11:00. Συμμετείχα στη διαβούλευση, καθώς το Σχέδιο είναι ψευδεπίγραφα "Εθνικό". Ακολουθεί η παρέμβαση:

Το ΕΣΕΚ απορρίπτεται στο σύνολό του, καθώς αφενός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά των ξένων, και αφετέρου έχει εσφαλμένες παραδοχές. Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους Νο 114 (Ιούνιος 2024) του Οργανισμού Διαχείρισης δημόσιου Χρέους, στις 30/6/2024 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 355,912 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το ίδιο Δελτίο προκύπτει πως το Χρονοδιάγραμμα Λήξης Δημοσίου Χρέους χωρίς Έντοκα Γραμμάτια και Repos εκτείνεται μέχρι και το 2070.

Σύμφωνα τώρα με το ΕΣΕΚ, σελ. 55-56, η προσεγγιστική εκτίμηση του επενδυτικού κόστους για την υλοποίηση του ΕΣΕΚ (τιμές έτους 2024) ανέρχεται σε 95,0762 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2025-2030 και σε 332,076 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2031-2050. Συνεπώς η συνολική ανάγκη επενδύσεων για την περίοδο 2025-2050 ανέρχεται σε 427,1522 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 71,2402 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα η δαπάνη αυτή πρέπει να καταβληθεί 20 ολόκληρα χρόνια πριν τη λήξη των διαφόρων μορφών χρέους της Γενικής Κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα εξωφρενικά τεράστιο ποσό, το οποίο αφενός δεν υπάρχει και θα πρέπει να βρεθεί με νέο δανεισμό, αφετέρου, αν υπήρχε, θα έπρεπε να διατεθεί κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του Δημοσίου Χρέους.

Με βάση τα πιο πάνω ο χαρακτηρισμός του ΕΣΕΚ ως «Εθνικό» είναι εντελώς ανακριβής, καθώς είναι σχέδιο διαιώνισης της εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της. Πολύ περισσότερο που πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης θα κατευθυνθεί σε εισαγωγές αγαθών, δηλαδή στήριξη των οικονομιών χωρών εκτός Ελλάδας.

2. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, σελ. 56-57, το προκαταρκτικά εκτιμώμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα βαίνει συνεχώς μειούμενο στην περίοδο 2025-2050. Η εκτίμηση αυτή είναι εντελώς αβάσιμη, καθώς στηρίζεται σε εσφαλμένες υποθέσεις:

α) το σταθερό κόστος μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν πρόκειται να μειωθεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς προστίθεται συνεχώς στο σύστημα νέα ισχύς και η συνολική ισχύς αυξάνεται. Η προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης με συσσωρευτές θα επιτείνει το πρόβλημα, καθώς τα σχετικά συστήματα είναι ακριβά.

β) το μεταβλητό κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κατά τον πίνακα ΕΣ-18 παρουσιάζει ραγδαία μείωση ήδη μέχρι το 2030. Αυτό μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να εκληφθεί, δεδομένου ότι η εγχεόμενη ενέργεια των αιολικών είναι τόσο τυχαία, τόσο όταν αυξάνεται όσο και όταν μειώνεται, που προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα ευστάθειας στο δίκτυο, διαταράσσοντας τη συχνότητα λειτουργίας των 50Hz. Ως εκ τούτου το κόστος μέτρων ευστάθειας του δικτύου δεν πρόκειται να μειωθεί, αλλά διαρκώς θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται η διείσδυση αιολικών. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο έχει αντικαταστήσει τον εγχώριο λιγνίτη ως καύσιμο βάσης. Τούτο αποδεικνύεται περίτρανα από την εντελώς αδικαιολόγητη έξαρση της τιμής του φυσικού αερίου τον Αύγουστο 2024, σε πλήρη αντίθεση με την πορεία πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

γ) τρίτο και απολύτως χειρότερο είναι η υπόθεση του πίνακα ΕΣ-18 για τη διαρκή μείωση του κόστους δικτύων μεταφοράς και διανομής ήδη στην περίοδο 2025-30 και συνεχώς μετά. Τόσο στον Οδικό Χάρτη για το 2050 όσο και στις προηγούμενες εκδόσεις του ΕΣΕΚ, το κόστος δικτύων μεταφοράς και διανομής αυξάνεται τουλάχιστον μέχρι το 2040. Είναι απορίας άξιο πώς οι συντάκτες του ΕΣΕΚ θεωρούν ότι θα μειώνεται το κόστος δικτύων, όταν έχουν εξαγγελθεί διαρκείς επεκτάσεις των δικτύων μεταφοράς (ολοκλήρωση διασύνδεσης Κρήτης και νήσων Αιγαίου, διασύνδεση με την Κύπρο, διασύνδεση με την Αίγυπτο, διασύνδεση με τη Γερμανία, αναβαθμίσεις δικτύων με τις χώρες των Βαλκανίων, απαραίτητες επεκτάσεις του δικτύου διανομής).

δ) στον ίδιο πίνακα ΕΣ-18 εντοπίζουμε τη διατύπωση «κόστος ρύπων», η οποία είναι τουλάχιστον αντιεπιστημονική και αποτελεί όνειδος για το ΥΠΕΝ: το CO2 δεν είναι ρύπος, είναι το αέριο που με τον κύκλο του στη φύση δίνει ζωή στον πλανήτη μας. Χωρίς το CO2 δεν θα υπήρχαν τα φυτά, η βάση της τροφικής αλυσίδας. Το CO2 μπορεί να χαρακτηρίζεται μόνο ως «αέριο του θερμοκηπίου» και ποτέ ως «ρύπος».

3. Το όλο κατασκεύασμα του ΕΣΕΚ δομείται πάνω στην απατηλή υπόθεση της προσαρμογής σε μια πολιτικά κατασκευασμένη «κλιματική κρίση», στην οποία αποδίδεται πλέον πολιτικά τόσο η ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνώντων να διαχειριστούν τις συνέπειες των απολύτως αναμενομένων φυσικών φαινομένων όσο ακόμα και η εναλλαγή των εποχών. Η διατύπωση «κλιματική κρίση» δημιουργήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το Δεκέμβριο 2019 και δεν έχει σχέση με επιστημονικά δεδομένα, αφού οι εκθέσεις του IPCC είναι επιστημονικά τουλάχιστον ευρέως αμφισβητούμενες και η θεωρία του για το χρόνο παραμονής του CO2 στην ατμόσφαιρα καταρρίφθηκε πλήρως σε πρόσφατη δημοσίευση του καθηγητή Ε.Μ.Π. κ. Δημ. Κουτσογιάννη στο περιοδικό Water, (βλ. Refined Reservoir Routing (RRR) and Its Application to Atmospheric Carbon Dioxide Balance, https://www.mdpi.com/2073-4441/16/17/2402). 



12 Σεπτεμβρίου 2024

Σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για διαχείριση αποβλήτων και ανάπτυξη έργων ενέργειας

Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων». Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 17:00.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας είχε το άρθρο 30, με το οποίο στην παρ. 2 του άρθρου 156 του ν.4759/2020 προστίθενται οι λέξεις «τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Για τα έργα Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., τους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και τα έργα παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που εγκαθίστανται εντός των Πυρήνων των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.), η προθεσμία της υποπερ. αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4685/2020 (Α’ 92) αναστέλλεται μέχρι τη έναρξη ισχύος του προεδρικού διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. Η αναστολή του προηγούμενου εδαφίου δεν κωλύει την υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209)

Συμμετείχα στη διαβούλευση για την υποστήριξη των εμπεριστατωμένων θέσεων που κατέθεσε για το άρθρο 30 ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικού Βερμίου και να καταγγείλω το τελευταίο κομμάτι της πιο πάνω παραγράφου, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο 2020, εν μέσω "πανδημίας" και εγκλεισμών. Ακολουθεί η παρέμβαση:

Το άρθρο 30 πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του, εναλλακτικά να επαναδιατυπωθεί όπως το θέτει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικού Βερμίου, της Ζ.ΑΠ. Κοζάνης. Αυτό που έγινε το Δεκέμβριο 2020, εν μέσω πανδημίας και εγκλεισμών, με το άρθρο 156 του ν. 4759/2020 να δίνει τη δυνατότητα για υποβολή και έγκριση φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) ή φακέλου για την υπαγωγή σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις (ΠΠΔ), για την έκδοση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, αντίστοιχα, από την αρμόδια αρχή του ν. 4014/2011 (Α’ 209), χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί και να έχει γίνει έναρξη ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) της Ζ.ΑΠ. αποτελεί όνειδος για το Κράτος Δικαίου στη χώρα.

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν να συνταχθεί Φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου ή Φάκελος ΠΠΔ χωρίς να είναι γνωστές οι συνθήκες και οι όροι, που ισχύουν σε μια περιοχή. Ο μόνος τρόπος για να συντάξει ο μελετητής "έγκυρη" Μ.Π.Ε. είναι να συνταχθεί Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνο με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργου ή τον Φάκελο ΠΠΔ. Δηλαδή η ενδιαφερόμενη εταιρεία να δώσει έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα στο Υπουργείο, το οποίο με τον τρόπο αυτό εξυπηρετεί εντελώς συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτά δεν είναι επιτρεπτά σε ευνομούμενα κράτη, συμβαίνουν μόνο σε ό,τι αποκαλούμε failed state.

Τέλος, οι προθέσεις ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων να μετατρέψουν την περιοχή των πρώην λιγνιτωρυχείων σε χαβούζα καύσης απορριμμάτων τουλάχιστον της μισής Ελλάδας, με πρόσχημα την παροχή "φθηνής" ενέργειας για τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής, είναι εντελώς απαράδεκτες και η σχετική διάταξη πρέπει να απαλειφθεί πλήρως τόσο από το άρθρο 30 του παρόντος νομοσχεδίου όσο και από το άρθρο 156 του ν.4759/2020.

Το σχόλιο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δυτικού Βερμίου μπορείτε να δείτε εδώ.


05 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέντευξη στο Antennes FM 93,6: το παραμύθι για "το τρένο της Καλαμπάκας" (3/9/2024)

Συνέντευξη στον Χρήστο Νατσούλη, στο Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΕΣ 93,6 Καστοριάς, του ανεξάρτητου συμβούλου ενεργειακών θεμάτων, τέως διευθυντή μεταλλευτικών μελετών και έργων της ΔΕΗ Δρ Χρήστου Ι. Κολοβού, με αφορμή το άρθρο "Χαρείτε, σωθήκαμε! Έρχεται το τρένο της Καλαμπάκας".

Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιο πάνω βίντεο

03 Σεπτεμβρίου 2024

Χαρείτε, σωθήκαμε! Έρχεται το τρένο της Καλαμπάκας! (Άρθρο)

Για τους νεότερους, που δεν ξέρουν, η σιδηροδρομική σύνδεση της Κοζάνης με την Καλαμπάκα είχε μισοκατασκευαστεί προπολεμικά: είχαν γίνει χάραξη, κατασκευή της υποδομής, σκυροδέτηση, πετρόκτιστα κτήρια για ενδιάμεσους σταθμούς. Μετά ήρθαν η Κατοχή κι ο Εμφύλιος και το έργο εγκαταλείφθηκε, οι πέτρες των κτηρίων λεηλατήθηκαν για νεότερες κατασκευές. Έκτοτε «το τρένο της Καλαμπάκας» αποτελεί κάτι σαν σύντομο ανέκδοτο, όταν θέλουμε να δηλώσουμε κάτι στη σφαίρα της φαντασίας.

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), κάθε Σεπτέμβριο, ο εκάστοτε πρωθυπουργός τάζει λαγούς με πετραχήλια και τα αποτελέσματα του ταξίματος καταλήγουν να τσουρουφλίζουν την τσέπη μας. Η φετινή ΔΕΘ δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση εμφάνισε τον ιστότοπο erga.gov.gr, με τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης: για τη Δυτική Μακεδονία μας τάζουν «350+ κρίσιμα έργα ύψους 3,7 δις €».

Ε, εδώ είναι που θυμόμαστε τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου τη δεκαετία του 1960: «Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν!». Τη δυστυχία στη Δυτική Μακεδονία ήδη την κατέγραψε η απογραφή του 2021: η μόνη Περιφέρεια με 10,3% μείωση πληθυσμού, με τους νέους να φεύγουν για να εξασφαλίσουν την επιβίωση. Ανεργία και κακοπληρωμένες δουλειές, που δεν μπορούν να στηρίξουν δημιουργία οικογενειών και οικονομικό κύκλο στην περιοχή, αυτά είναι τα αποτελέσματα της άρον-άρον απολιγνιτοποίησης. Ακριβώς όπως τα είχε προβλέψει Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ, σε ημερίδα τον Ιανουάριο 2020.

Δυστυχώς η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι πως το Σεπτέμβριο 2019 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε απολιγνιτοποίηση για το 2028 και «στα μουλωχτά» η ΔΕΗ θέλησε να την κάνει τον Αύγουστο 2021, προκειμένου να καίει φυσικό αέριο. Παραλίγο έτσι να καταστρέψει τη χώρα, καθώς το καλοκαίρι 2022 το φυσικό αέριο έγινε εξωφρενικά ακριβό κι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ανακοινώσει «επιστροφή στο λιγνίτη». Αντί για «επιστροφή» είδαμε δισεκατομμύρια επιδοτήσεων τους παρόχους ηλεκτρισμού, εξαγωγή λιγνίτη στους Σκοπιανούς και εισαγωγή λιγνιτικού ρεύματος απ’ τα Σκόπια. Παρόλο που το φυσικό αέριο έχει σήμερα περίπου διπλάσια τιμή απ’ τα χρόνια προ «πανδημίας».

Το μεγαλύτερο απ’ τα «350+ έργα», με προϋπολογισμό 550 εκατομμύρια ευρώ, είναι το τρένο της Καλαμπάκας! Μάλιστα τάζουν την «κατασκευή μιας νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 96 χλμ., με ταχυτ. 160 km/h, αμφίδρομη σηματοδότηση, τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση που θα συνδέει την Καλαμπάκα με την Κοζάνη». Αυτοί που τάζουν είναι ακριβώς οι ίδιοι που έτρεξαν να μας πείσουν πως «στα Τέμπη υπήρχε τηλεδιοίκηση», πως κανείς δεν έδωσε οδηγία να αφαιρεθούν άρον-άρον χώματα απ’ τον τόπο της μαζικής δολοφονίας μαζί με ανθρώπινα υπολείμματα, κανείς δεν έτρεξε να δημοσιεύσει χαλκευμένες συνομιλίες των σιδηροδρομικών, κανείς δεν φρόντισε ...

07 Αυγούστου 2024

Τιμολόγια ηλεκτρισμού Αυγούστου: πώς και γιατί ακρίβυναν! (Άρθρο)

Όταν ακριβαίνει συνεχώς ο ηλεκτρισμός, δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ενεργειακή πολιτική αρμενίζει στραβά! Κι αυτή η πολιτική πρέπει ν’ αλλάξει το συντομότερο, καθώς υπονομεύει ευθέως την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας. Λύσεις υπάρχουν, θέληση υπάρχει;

Στο πιο πάνω σχήμα/πίνακα βλέπουμε την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρισμού στο «πράσινο» οικιακό τιμολόγιο, από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο. Τα στοιχεία προέρχονται απ’ τη σχετική ιστοσελίδα της (μόνο κατ’ όνομα) «Ρυθμιστικής» Αρχής Ενέργειας. Εμφανίζονται οι έξι μεγαλύτεροι πάροχοι, με τη σειρά μεριδίου στη χαμηλή τάση τον Ιούνιο. Από τον Απρίλιο η τιμή έχει αυξηθεί συνολικά από 37,42% μέχρι και στο εντελώς απίστευτο 144,08%!

Με βάση τα στοιχεία κόστους οι αυξήσεις αυτές είναι εντελώς αδικαιολόγητες, για όλους τους παρόχους, όπως φαίνεται στο σχήμα σύγκρισης τιμών ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και φόρου διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ενώ οι τιμές στα Χρηματιστήρια Φυσικού Αερίου και Εκπομπών Αερίων Θερμοκηπίου, (έτσι βάφτισαν το φόρο CO2), βρίσκονται το 2024 σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα απ’ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ηλεκτρισμού τράβηξε την ανηφόρα.

Όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να προστατεύσει τους καταναλωτές και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, οι πάροχοι εμφανίζουν «απρόσμενα» κέρδη». Κέρδη που είναι κλεμμένα απ’ τις τσέπες των καταναλωτών. Και καμιά «φορολογία κερδών» δεν μπορεί ποτέ να επιστρέψει τα κλεμμένα.

Εκτός απ’ τη «Ρυθμιστική» Αρχή Ενέργειας, στην αγορά υπάρχει κι ακόμα μια «Ανεξάρτητη Αρχή», η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μένει να δούμε αν και με ποιο τρόπο διαβάζει τα πιο πάνω στοιχεία.



26 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη στο Antennes FM 93,6: “Καραμπινάτη εξαπάτηση των πολιτών”: (για την επιστροφή επιδότησης ρεύματος, 16/7/2024)

“Εξωφρενικά υψηλή η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος”: Συνέντευξη στον Χρήστο Νατσούλη, στο Ράδιο ΑΝΤΕΝΝΕΣ 93,6 Καστοριάς, του ανεξάρτητου συμβούλου ενεργειακών θεμάτων, τέως διευθυντή μεταλλευτικών μελετών και έργων της ΔΕΗ Δρ Χρήστου Ι. Κολοβού.

Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιο πάνω βίντεο ή και στο Φούιτ.


18 Ιουλίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: «Νταβατζήδες μας κάνουν ηλεκτροσόκ και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη» (17/7/2024)


Για «νταβατζήδες που μας κάνουν πίνουν το αίμα», κάνει λόγο ο Δρ Χρήστος Κολοβός, απαντώντας σε ερωτήματα για τις παράλογες χρεώσεις των παρόχων στο ρεύμα! Για να ακριβολογούμε λοιπόν μας κάνουν ηλεκτροσόκ…

Ο κ. Κολοβός λέει ότι από τα 60-70 ευρώ που είναι η τιμή της κιλοβατώρας το μεσημέρι, εκτοξεύεται στα 760 ευρώ το βράδυ!

Υπάρχει τρόπος να αμυνθεί ο κόσμος;

Ο κ. Κολοβός μιλά και για τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ενεργειακό πεδίο και ήταν μάλλον εγκληματικά. Περιγράφει επίσης ένα επικίνδυνο και καταστροφικό ντόμινο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».



Τη συνομιλία με το δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιο πάνω βίντεο ή να δείτε και στο YouTube.


17 Ιουλίου 2024

Αναδρομικά χαράτσια - διωγμός των ελεύθερων επαγγελματιών (Άρθρο, 16/7/2024)

Οι εκλογές τελείωσαν, ο λογαριασμός έρχεται! Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και η κυβέρνηση έσπευσε να το κάνει όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται! Στις 9 Ιουνίου 2024 είχαμε Ευρωεκλογές και αμέσως στις 10 Ιουνίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 3268 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Τροποποίηση ΚΥΑ … για την επέκταση χορήγησης επιδότησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2023». Ως αποτέλεσμα της νέας ΚΥΑ άρχισαν να καταφθάνουν στους ελεύθερους επαγγελματίες λογαριασμοί ηλεκτρισμού, με αναδρομική χρέωση για την περίοδο Φεβρουαρίου 2022 -Δεκεμβρίου 2023!

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει υπογραφεί στις 7 Ιουνίου, δυο μέρες πριν τις εκλογές και φυσικά ουδείς έκανε τον κόπο να ενημερώσει προεκλογικά τους πολίτες για το αναδρομικό χαράτσι. Εδώ και χρόνια η ηθική και η εντιμότητα αποτελούν άγνωστες λέξεις για τους πολιτικούς που μας κυβερνούν. Αντίθετα, όλο και πιο συχνά βλέπουμε να εμφανίζονται εισπρακτικές λογικές, πολύ συχνά με εντελώς παράλογα προσχήματα, όπως για τα «ζώα συντροφιάς» και τα «ακαθάριστα οικόπεδα». Πολύ σύντομα περιμένουμε νέα εισπρακτική λογική, με αυξημένα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Όλα βέβαια πάντα γίνονται «για το καλό μας», αλλά, στην πραγματικότητα, όταν η οικονομία δεν πάει καλά, το ντοβλέτι μηχανεύεται τρόπους να βάζει το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη των πολιτών. Θυμάται κανείς το φαφλατά υπουργό που έλεγε «θα δείτε να φεύγει η οικονομία βζζζιιιιιν»; Το «βζζζιιιιιν» είναι ο ήχος του χεριού που βουτάει στην τσέπη μας! Και πού πάνε τα λεφτά; Επιδοτούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι όχι τις νέες οικογένειες, αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά όχι νέους γιατρούς και νοσηλευτές, που φεύγουν από την Ελλάδα. Επιδοτούμε ΜΚΟ, παράνομους μετανάστες και την Ουκρανία, αλλά όχι νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι και η κτηνοτροφία ελεύθερης βοσκής έχει τεθεί υπό διωγμό και στο τέλος αναρωτιόμαστε γιατί τρέχει γρήγορα η φωτιά στο έδαφος.

Είδες η ΔΕΗ;

Στην εικόνα βλέπουμε απόσπασμα ενός απ’ τους επίμαχους λογαριασμούς, με πάροχο τη ΔΕΗ (έχουν σβηστεί τα στοιχεία αναγνώρισης). Σε λογαριασμό που εκδόθηκε στις 29/6, η «καλή μας» ΔΕΗ φρόντισε να ...

15 Ιουλίου 2024

Απόψεις επί της δημόσιας διαβούλευσης του ΔΕΔΔΗΕ για το Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2024-2028

Ο ΔΕΔΔΗΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι 15/7/2024 το Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2024-2028. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, οι απόψεις των συμμετεχόντων θα αποσταλούν στη ΡΑΑΕΥ και θα ληφθούν υπόψη από τον ΔΕΔΔΗΕ κατά τη σύνταξη του τελικού Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου 2024-2028, που θα υποβληθεί στη ΡAΑΕY προς έγκριση.

Το σχέδιο είναι εξόχως ασαφές και δεν αντιμετωπίζει ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, αλλά συγκεκριμένων χρηστών. Υπόψη πως ο ΔΕΔΔΗΕ ανήκει (100%) στην ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ και σε Αυστραλιανή εταιρεία. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ τα έργα υπογειοποίησης δικτύου στις πόλεις τα χαρακτηρίζει ως "αισθητικής αναβάθμισης", αλλά η παρεμπόδιση κίνησης πεζών/ΑΜΕΑ από κολόνες, που "φυτεύτηκαν" όπως-όπως πριν 40-50-60 χρόνια στα πεζοδρόμια, από την τότε 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ, δεν είναι θέμα αισθητικής. Θεωρώ πως οι Δήμοι θα πρέπει να ζητήσουν από το ΔΕΔΔΗΕ τη μεταφορά κάθε κολόνας που παρεμποδίζει την κίνηση πεζών/ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια και οι ενέργειες να ενταχθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου. 

Με βάση τα πιο πάνω, έστειλα στη διαβούλευση τις πιο κάτω απόψεις:

1. Το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ μέσα στις πόλεις είναι πρακτικά κυρίως αυτό που είχε αναπτύξει η κάποτε 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ, ιδίως στην εποχή της εκρηκτικής οικιστικής ανάπτυξης με το θεσμό της αντιπαροχής. Από τότε έχουν παρέλθει πολλές δεκαετίες, οι πόλεις έχουν αλλάξει, οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει, αλλά ...

27 Ιουνίου 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MILITAIRE.GR: Πληρώνουμε χρυσό το δικό μας ρεύμα και επιδοτούμε το γερμανικό! (25/6/2024)

Γιατί μας "γδέρνουν" με τους λογαριασμούς ρεύματος; Πού είναι τα "ευεργετήματα" από τον "ανταγωνισμό" των ιδιωτικών εταιρειών που έκαναν εισβολή με ευρωπαϊκές ευλογίες; Αντί για "μειώσεις τιμών" έχουμε την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των ιδιωτών, με την κυβέρνηση να μην δείχνει καμία απολύτως διάθεση να παρέμβει.

Ο Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων, Χρήστος Κολοβός εξηγεί στο militaire.gr πώς "μας παίρνουν το κεφάλι" με τους λογαριασμούς και αποκαλύπτει ότι 165 δις θα μας βάλουν να πληρώσουμε ως το 2030 για "πράσινες πολιτικές". "Αυτά τα λεφτά είναι το 40% του δημόσιου χρέους για το οποίο μας έβαλαν στα μνημόνια", λέει ο κ. Κολοβός. Αποκαλύπτει ακόμη πως εμείς οι Έλληνες θα …επιδοτούμε το ρεύμα των Γερμανών…μέσω Ηγουμενίτσας.

Τη συνομιλία με το δημοσιογράφο Πάρι Καρβουνόπουλο μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιο πάνω βίντεο ή να δείτε και στο YouTube.


24 Ιουνίου 2024

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ FLASH TV: ΤΙΜΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ – ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ή ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ; (20/6/2024)

Το άρθρο μου "Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία!" τράβηξε  την προσοχή των ραδιοφώνων Γαλαξίας FM 92.1 (19/6/2024) στη Φωκίδα και Antennes Radio 93.6 (20/6/2024) στην Καστοριά, αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού FLASH TV της Δυτικής Μακεδονίας (20/6/2024).


Τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους Θόδωρο Καρυπίδη και Κώστα Μαυρίδη μπορείτε να παρακολουθήσετε στο πιο πάνω βίντεο ή και στο YouTube.


ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 98.4 ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ: Χρήστος Κολοβός: Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις τιμές του ηλεκτρισμού (19/6/2024)


Ο Χρήστος Ι. Κολοβός, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ ,τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων με στοιχεία που έχει αναλυτικά αναρτήσει μαζί με σχετικούς πίνακες στο ck-energy.blogspot.com, μιλώντας στον 98.4 εξηγεί που οφείλεται και πως διαρκώς παράγεται για ένα κλειστό καρτέλ, η αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις τιμές ηλεκτρισμού, ειδικά στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί,  ακόμη κι όταν οι  βασικοί συντελεστές κόστους παρουσιάζουν σημαντική μείωση, αλλά η τιμή του ηλεκτρισμού αυξάνεται, αυτό απλά σημαίνει πως η κερδοσκοπία καλπάζει αχαλίνωτη. Οι "πάροχοι" ηλεκτρισμού θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν "απρόσμενα" κέρδη. Και, βεβαίως, να ετοιμαζόμαστε όπως τονίζει,  για την  ήδη προαναγγελθείσα νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και νέα αύξηση των τελών χρήσης δικτύων.  Έτσι η ακρίβεια θα συνεχίσει να καλπάζει και η οικονομία της χώρας θα γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική.


Στο "λαμπρό" κόσμο του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρισμού ήδη μαθαίνουμε πως "διεξάγεται έρευνα", για χειραγώγηση της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας από φορείς εκπροσώπησης των δήθεν ΑΠΕ. Και διαβάζουμε επίσης πως κύριοι ωφελημένοι απ' τις μηδενικές ή και αρνητικές τιμές, που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο τις ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, είναι εκείνοι που εκτός από ΑΠΕ έχουν και μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο, καθώς αγοράζουν ηλεκτρισμό σε μηδενικές τιμές και πωλούν πάνω απ' τα €100 ή και τα €200!


Τη συζήτηση με το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη Σαχίνη μπορείτε ν' ακούσετε και στο YouTube.



18 Ιουνίου 2024

Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! (Άρθρο, 18/6/2024)

Στο 1ο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας στον ηλεκτρισμό, όπως τη δίνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στις 16/6/2024. Τη Δευτέρα 26/6/2023 η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού ήταν €104,55. Ένα χρόνο αργότερα, τη Δευτέρα 17/6/2024 η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού αισίως έφθασε τα €117,39, δηλαδή παρουσιάζει ΑΥΞΗΣΗ 12,3%. Παρόλο που φέτος έχουμε περισσότερες "Α"ΠΕ από πέρυσι, παρόλο που φέτος ο δήθεν "ακριβός" λιγνίτης έχει φύγει απ’ το ενεργειακό μας μείγμα.

Η αύξηση αυτή ωστόσο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ, όπως φαίνεται από το 2ο διάγραμμα, που δείχνει τη μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου (δείκτης Dutch TTF συμβόλαιο ενός μήνα) στο ίδιο διάστημα: την Παρασκευή 16/6/2023 η τιμή του φυσικού αερίου ήταν €49,471, ενώ την Παρασκευή 14/6/2024 η τιμή έκλεισε στα €35,36, δηλαδή παρουσιάζει ΜΕΙΩΣΗ 28,5%!


Κι ακόμα πιο αδικαιολόγητη είναι η αύξηση με βάση αυτά που βλέπουμε στο 3ο διάγραμμα, που δείχνει ...

09 Ιουνίου 2024

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FOCUS FM 103.6: ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ (5.6.2024)

Η κατάσταση στον ηλεκτρισμό, με την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση "Α"ΠΕ και οι αυξήσεις στα τιμολόγια τον Ιούνιο, τράβηξε για ακόμα μια φορά την προσοχή του ραδιοφωνικού σταθμού Focus FM 103.6 της Θεσσαλονίκης.

Τη σύντομη συζήτηση με το δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη, την Τετάρτη 5/6/2024, μπορείτε να ακούσετε είτε στο πιο πάνω βίντεο είτε και στο YouTube.


05 Ιουνίου 2024

Δυτική Μακεδονία, 2024: Ζούμε από τύχη!

Στην εικόνα βλέπουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο κοντά στο Πάσχα μετέφερε διασωληνωμένο βαριά χειρουργημένο ασθενή από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης. Ο ασθενής διακομίστηκε αναγκαστικά, επειδή δεν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία. Κι επειδή πάντα όλο και κάτι μπορεί να πάει στραβά, το ασθενοφόρο έπαθε μηχανική βλάβη και ακινητοποιήθηκε στην Εγνατία, λίγο πριν τη γέφυρα του Λουδία.

Όπως βλέπουμε στην εικόνα, το ασθενοφόρο βρίσκεται κατά 1/3 εκτός της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης, με άμεσο κίνδυνο να πέσει πάνω του διερχόμενο όχημα. Άμεσος ο κίνδυνος, τόσο για τον ασθενή όσο και για το τριμελές πλήρωμα του ασθενοφόρου, από τυχαία σύγκρουση με διερχόμενο όχημα. Κι επίσης άμεσος ο κίνδυνος, να καταλήξει ο ασθενής μέχρι να έλθει άλλο ασθενοφόρο να τον παραλάβει. Και παρόλο που ειδοποιήθηκε το Κέντρου Ελέγχου της Εγνατίας Οδού να στείλει επιτόπου όχημα προειδοποίησης για την ύπαρξη του ακινητοποιημένου ασθενοφόρου, τέτοιο όχημα δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Τίποτα απ’ αυτά δεν θα είχε συμβεί, αν υπήρχε κρεβάτι ΜΕΘ στην περιοχή μας. Λίγες μέρες αργότερα, σώθηκε τυχαία έφηβος που κατανάλωσε παραφλού, επειδή τυχαία υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ. Και βεβαίως κι αυτό το περιστατικό διακομίστηκε στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, αφού η Δυτική Μακεδονία είναι εγκαταλειμμένη στην τύχη της.

Τα δυο περιστατικά αποδεικνύουν περίτρανα πως είμαστε στο 2024 και στη Δυτική Μακεδονία ζούμε από τύχη! Τόσο Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής όσο και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου βγήκαν πρόσφατα δημόσια να απευθύνουν ...

20 Απριλίου 2024

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ FOCUS FM 103.6: ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (18.4.2024)

Το πρωί της Τετάρτης 17.4.2024 μίλησα στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Κοζάνης για το πρόσφατο άρθρο μου "Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ!".

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 18.4.2024, μίλησα για το ίδιο θέμα στο ραδιόφωνο FOCUS FM 103.6 της Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση με το δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη μπορείτε να ακούσετε στο πιο πάνω βίντεο.

Μπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε στο YouTube.


17 Απριλίου 2024

ΝΕΑ (3/2024) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ: ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ.

Το CLIMATE: THE MOVIE (The Cold Truth) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 21/3/2024 και από 15/4/2024 είναι διαθέσιμη και με Ελληνικούς υπότιτλους. Την ταινία έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βρετανός σκηνοθέτης Μάρτιν Ντάρκιν και είναι η συνέχεια του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του 2007 «The Great Global Warming Swindle».

Η ταινία αποκαλύπτει τον κλιματικό συναγερμό ως ένα επινοημένο τρόμο, χωρίς καμία βάση στην επιστήμη. Δείχνει ότι οι κύριες μελέτες και τα επίσημα δεδομένα δεν υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι παρατηρούμε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων – τυφώνες, ξηρασίες, καύσωνες, πυρκαγιές και όλα τα υπόλοιπα. Αντικρούει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι οι τρέχουσες θερμοκρασίες και τα επίπεδα ατμοσφαιρικού CO2 είναι ασυνήθιστα και ανησυχητικά υψηλά. Αντίθετα, σε σύγκριση με τα τελευταία μισό δισεκατομμύριο χρόνια της ιστορίας της γης, τόσο οι τρέχουσες θερμοκρασίες όσο και τα επίπεδα CO2 είναι ακραία και ασυνήθιστα χαμηλά. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια εποχή παγετώνων. Δείχνει επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η αλλαγή των επιπέδων CO2 (έχουν αλλάξει πολλές φορές) έχει «οδηγήσει» ποτέ την κλιματική αλλαγή στο παρελθόν.

Η ταινία εξερευνά τη φύση της συναίνεσης πίσω από την κλιματική αλλαγή. Περιγράφει τις απαρχές της χρηματοδότησης για το κλίμα και την άνοδο της κλιματικής βιομηχανίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Περιγράφει τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από την κλιματική κρίση. Εξηγεί την τεράστια πίεση στους επιστήμονες και σε άλλους να μην αμφισβητήσουν τον συναγερμό για το κλίμα: την απόσυρση χρηματοδότησης, απόρριψη από επιστημονικά περιοδικά, κοινωνικό εξοστρακισμό.

Από την πρώτη στιγμή η ταινία αντιμετωπίστηκε με λογοκρισία και περιορισμό της διάδοσής της σε κοινωνικά δίκτυα. Η Δυτικού τύπου "δημοκρατία" δεν ανέχεται φωνές που αμφισβητούν τη δική της μοναδική αλήθεια. Ο φασισμός γνωρίζει νέες δόξες!

Την ταινία, με Ελληνικούς υπότιτλους, διακινεί πλέον το Clintel.org, μια διεθνής ομάδα 1917 (μέχρι στιγμής) επιστημόνων από 61 χώρες, (οι 31 Ευρωπαϊκές), που έχουμε υπογράψει την Παγκόσμια Διακήρυξη "Δεν υπάρχει Κλιματική Κρίση".

Μπορείτε να δείτε την ταινία :


 

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας στο νέο κόμβο Βατερού (Άρθρο, 15/10/2024)

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εδώ και μερικούς μήνες κατασκευάζει έναν ακόμα κυκλικό κόμβο, στην έξοδο Βατερ...